ТРИБИНА НА ОТВОРЕНОМ

Тема:

ЗАШТИТА СПОМЕНИКА ПРИРОДЕ

''ШУМА ЈУНАКОВИЋ''

Субота 20 март 2021 године

Мали Петров Салаш 

12 часова

ОСНОВ ЗА ТРИБИНУ: РЕШЕЊЕ И ОДЛУКА СО АПАТИН

Повод за трибину можете видети у прилогу ОВДЕ.

ТРИБИНА НА ОТВОРЕНОМ

је организована у склопу обележавања три значајна датума у овом периоду, а везана су за наш основни мото “Живети У природи и СА природом“:

Дан пролећа 20 март

Светски дан заштите шума 21 март

Светски дан вода 22 март

Основна идеја трибине је била да се на отвореном простору окупе заинтересована лица, природњаци, а све у складу са мерама заштите услед епидемије корона вируса.

Природњачки центар је упутио допис ЈП “Војводинашуме“,  ШУ Сомбор у коме су представници овог предузећа ЗАМОЉЕНИ да пошаљу свог представника како би одржао УВОДНО ИЗЛАГАЊЕ. На жалост одговора није било.

Упућен је позив представницима локалне управе у Апатину, али ни од њих није било одговора.

Из овог разлога уводно излагање на овој трибини је дао Петар Рашета, дипл.инг. и председник овог Удружења.

Пре почетка трибине присутни су обишли шуму “Јунаковић“ једном од уређених пешачких стаза. Сви су могли да се уверене у истинитост навода из прилога који говори о поводу за одржавање ове трибине.

У првом делу трибине уводничар је упознао присутну децу са значајем шума и вода и на прикладан начин у комуникацији са њима успео да обезбеди њихову заинтересованост.

У другом делу присутни су упознати са Решењем и Одлуком које је донела СО Апатин 1983 и 2005 године. Већина присутних је била изненађена и самим постојањем ових докумената, али још више њиховим квалитетом. Закључили смо да је већина чланова у Одлуци ПРЕЦИЗНО И ВЕОМА КВАЛИТЕТНО дефинисала обавезе СТАРАТЕЉА над спомеником природе ЈП “Војводинашуме“. После доношења овако квалитетне ОДЛУКЕ могло и морало се очекивати само то да ће резултат реализације такве одлуке бити предивна ПАРК ШУМА храста ЛУЖЊАКА која ће користи свима, а посебно грађанима Апатина.

Али, присутни који су обишли шуму могли су се уверити да од одредби из Одлуке скоро или сигурно ништа није реализовано за ових скоро 40 година од Решења и 17 година од Одлуке.

Из овог разлога је донет закључак да се Скупштини општине Апатин и њеним одборницима достави ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА којом ће се захтевати да се одржи посебна седница скупштине са темом заштите Споменика природе “Шума Јунаковић“.

Ове активности је пратила ТВ Апатин.

Book your break

 • 1

  Check Availability

 • 2

  Choose Room

 • 3

  Make A Reservation

 • 4

  Confirmation

Book A Room