OSNIVAČ UDRUŽENJA

Petar Rašeta, dipl.ing.saobraćaja

Rođen 1952 godine u Aleksandrovu (Velike Livade), Banat.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Apatinu. Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Vojsku odslužio u Kraljevu, Ribnica.

Radio na rukovodećim mestima u SIZu za stanovanje i komunalije, Opštinskoj zajednici za puteve, Apatintransu, Rečnom brodarstvu, a od 1990 godine u privatnom sektoru (Delatnost: Auto škola, trgovina, turizam ugostiteljstvo  i ostalo obrazovanje).

Društveno aktivan u Savezu izviđača, gorana i planinara, Udruženju auto škola i sudskih veštaka i društveno političkim  i sportskim organizacijama.

Prirodnjak oduvek. Bisiklom godinama obilazio bivšu Jugu, savladao skoro sve planinske vrhove u Jugi, učesnik mnogih pešačkih maratona (Dunavski, Fruškogorski i dr) i orijentacionih takmičenja, instruktor za preživljavanje u prirodi. Ljubitelj Dunava sve dok nije otkrio čari salašarskog života.

Posebno voleo, organizovao i realizovao delatnost vezanu za rad sa decom i omladinom.

Otkud ideja za osnivanje ovakvog udruženja?

Na ovaj prostor sam došao slučajno.

Trampa Zastavice, kamiona koji mi je služio za obuku vozača u auto školi koju sam osnovao 1990 godine, za malu neuglednu vikendicu (odmah da napomenem da vikendice nisam voleo) me je dovela, davne 1995 godine, na ovaj prostor. Vikendicu sam video prvi put u proleće 1996 godine.

Kada sam video prostor u kome se nalazila vikendica odmah sam shvatio da je to, to. U blizini nigde niti jedne druge kuće, šuma Junaković prvi komšija, kanal u sistemu DTD granica i mogućnost da pustim maštu na volju. Šta drugo poželeti.

I krenuo sam u ostvarivanje svog sna.

Dve, tri godine sam raskrčivao korov na imanju na kojem se nalazila vikendica, a zatim i korov i žbunje na susednim parcelama koje se nisu koristile.

Prve životnje su na salaš stigle 1999 godine. Naravno, kao odgovoran vlasnik sam im gradio prostor za život. Gradio i svake godine dograđivao. Dograđivao i nove životinje unosio.

Veoma brzo sam shvatio da mi se filozofija života menja iz temelja. Oduvek sam bio prirodnjak, ali život u prirodi i životinje koje su me okruživale su učinile da počinem život da posmatram mnogo drugačije. Postao sam slobodnija ličnost.

U početku sam bio sebičan. Sve što sam stvarao hteo sam da držim u tajnosti i samo za sebe. Nisam  širio priču o svom imanju, sada već SALAŠU. Međutim, gosti koji su boravili u banji počeli su da obilaze salaš, počeo sam da se družim sa njima i kada sam video njihovo oduševljenje odlučio sam da polako otvaram vrata svog carstva i za druge. Kada su počela da dolaze deca, a posebno kada su odlazila teška srca shvatio sam da je ovo mesto koje može da utiče na ponašanje i filozofiju života i drugih.

Suočen sa činjenicom da naša deca sve više beže u neku virtuelnu stvarnost, vezanu za nove tehnologije, a posebno za računare i mobilne telefone, a sve se više udaljavajući od prirodnog načina života, shvatio sam da mi se pruža šansa da bar za trenutak odvojim decu od virtuelne stvarnosti i da im ponovo približim život U prirodi i SA prirodom.

Ova ideja me je u potpunosti zarobila i počeo sam da se bavim edukativnim radom sa decom, a bogami i sa drugim posetiocima mog salaša, a vezanim za osposobljavanje ljudi da žive U prirodi i SA prirodom. Knjiga utisaka koju sam otvorio i reči zapisane u njoj su mi potvrdile da sam na pravom putu.

Kada su na salaš počele da dolaze organizovane grupe dece iz predškolskih ustanova, osnovnih, pa i srednjih škola, čak i organizovane grupe gostiju koje su dolazile u banju Junaković ili u grad Apatin, shvatio sam da ovaj društveno odgovoran zadatak moram da podelim i sa drugim ljubiteljima prirode i života U prirodi i SA prirodom. Tada je u meni sazrela ideja da formiram posebno udruženje koje će se baviti ovim poslom.

I, eto krenulo je. Prošle, 2020 godine sam formirao inicijativni odbor u kome sam okupio prijatelje i stručnjake iz raznih oblasti vezanih za širok pojam EKOLOGIJE. Inicijativni odbor je prerastao u osnivački, pa je  na osnivačkoj skupštini 01 februara 2020 godine formirano Udruženje građana pod nazivom PRIRODNJAČKI CENTAR MALI PETROV SALAŠ.

ŠTA OČEKUJEMO OD VAS?

Ulaskom u područje prirodnačkog centra, a već nakon tabli koje to označavaju očekujemo da poštujete:

KODEKS PONAŠANJA

Mi očekujemo da Vi promenite svoj stav. Kako? Zaboravite na sve dotadašnje načine urbanog ponašanja mnogih ljudi:

 • galama,
 • bacanje smeća i drugog otpada,
 • pljuvanje,
 • i tome slično

Poštujte svet oko Vas kao da bez toga nema pravog života:

 • ne kidajte grane i drveće,
 • ne berite cveće i biljke bez nadzora prirodnjaka,
 • uživajte u onome što Vam priroda pruža
 • udišite punim plućima,
 • dozvolite da oči uživaju u lepotama prirode,
 • dozvolite i ostalim ljudskim čulima da funkcionišu punim kapacitetom,
 • pustite da Vaš mozak nakon toga REZIMIRA utiske

ŠTA MOŽETE DA OČEKUJETE?

SVE DOMAĆE ŽIVOTINJE NA JEDNOM MESTU

Na ovom salašu slobodno i zajedno žive sve, BAŠ SVE domaće životinje. Kopitari (konji i magarci), papkari (svinje, krave , koze, ovce), ostali sisari (kunići, psi, mačke), pernate životinje (kokoške, ćurke, morke, golubovi, paunovi, guke, patke)

Posetioci i životinje komuniciraju direktno, a ne kroz žicu ili ogradu.

One od Vas očekuju da ih ne maltretirate.

ŠETNJA ŠUMOM

Volonteri Prirodnjačkog centra su uredili i obeležili 4 staze za pešačenje kroz Park šumu Junaković. Staze su različite dužine (630,1230, 2460 i 2960 metara), a mogu se i kombinovati. Uređene su kontrolne tačke na kojima možete overiti razglednicu (koju možete dobiti na salašu) kao dokaz da ste prošli nekom stazom.

Park šuma “Junaković“ je naša lepotica. Uverite se u to. Pogledajte DETALJNIJE.

DRUŽENJE

Na salašu su uobičajena druženja subotom. Organizovane grupe posetilaca mogu da najave svoj dolazak i da  sa vlasnikom salaša dogovore oblik i sadržaj druženja i drugim danima. Pojedinačni posetioci mogu da dodju u vreme koje njima odgovara, ali je najbolje onda kada se salaš može prikazati u punom svetlu, a to je kada su životinje puštene i slobodno šetaju među gostima (od 10,00 do 17,00).

Goste očekuje srdačan doček na salašu uz koristan divan, tj. lepu reč i naravno čašicu dobre rakije.

RAD U SEKCIJAMA

Rad u sekcijama je organizovan. Prijave zainteresovanih se mogu izvršiti putem ovog sajta ili direktno dolaskom na salaš ili putem telefona.

Prirodnjačkom centru su uvek dobrodošli  stručni volonteri iz ove oblasti koji žele da pomognu u realizaciji programa rada sekcija i aktivnosti vezanih za Život U prirodi i SA prirodom.

Book your break

 • 1

  Check Availability

 • 2

  Choose Room

 • 3

  Make A Reservation

 • 4

  Confirmation

Book A Room