PROIZVODI OD MLEKA

Na salašu se prevashodno koristi i prerađuje KOZJE MLEKO.

Zbog relativno malih količina mleka ograničene su količine i proizvoda od njega. Gro mleka domaćin potroši u osnovnom stanju, mleku. Ovo mleko je posebno i veoma značajno za stvaranje prirodnog imuniteta kod dece pre svega.

Kiselo mleko je sledeći proizvod po redu. Imam običaj da definišem kiselo mleko kao MLEKO KOJE SE POKVARI, UKISELI. Većina kiselog mleka se utroši u krugu porodice i članova prirodnjačkog centra.

SIR je sledeća stepenica u obradi kozjeg mleka. Osnovni vid je mladi sir. Zbog izuzetne potražnje za mladim sirom ostaje veoma malo prostora za doradu ovog sira u presovani i stari sir. Naravno, u okviru svojih aktivnosti uspeli smo da napravimo nekoliko vrsta presovanog sira sa dodacima: tucana  paprika, beli luk, kim i drugim. Oni koji su imali priliku da ih degustiraju imali su samo lepe reči pohvale.

KOZA

Kažu, da su koze počele da se gaje negde u Iranu pre nekoko hiljada, čak 10000 godina. Koristile su se pre svega zbog mleka, ali i zbog mesa i kože.

Kod nas se najčešće gaje dve rase SANSKA I ALPSKA KOZA.

KOZJE MLEKO

Kažu, da je kozje mleko sličnije majčinom mleku nego kravlje, pa ga odojčad mogu piti bez razređivanja.

Spada u najzdravije namirnice na svetu.

Kozje mleko obiluje kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima koji održavaju telesni imunitet.

Ovo mleko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđe, fosfora i magnezijuma.

Kod dece koja su hranjena kozjim mlekom zabeležen je brži rast, veća telesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na decu hranjenu kravljim mlekom.

KOZJE KISELO MLEKO

RECEPT

Po bakinom receptu je to prosta tehnika. Za jedan litar kozjeg mleka skuvanog i ohlađenog na oko 40 stepeni potrebno je još dve supene kašike kiselog mleka (neko stavlja pavlaku, ali baka kiselo mleko).

U posebnu činiju sa malo skuvanog mleka pomešati dve kašike kiselog mleka i mešati dok se ne dobije homogena masa. Ovu smešu dodati u preostalo mleko i promešati.

Sipati u činije, baka sipa u glinene ili keramičke šolje za belu kafu, poklopi ih nekim poklopcem i pokrije ćebetom da tako stoje 3-4 sata. Može i više. Posle ga treba prebaciti u frižider, jer tek dobro ohlađeno godi organizmu.

KOZJI SIR

Kozji sir spada u najzdravije namirnice. Bakama i dekama je on bio i hrana i lek. Kozji sir je nezamenljiv u jačanju imuniteta. Čak kažu da ima i antikancerogeno dejstvo.

Kozji sir se brže i lakše vari, jer su kapljice masti kod kozjeg mleka sitnije.

Za proizvodnju jednog kilograma kozjeg sira potrebno je 7-10 litara pasterizovanog mleka, što je daleko više nego za sir od kravljeg mleka, jer kozje mleko sadrži mnogo manje masnoće.

Za kvalitet sira odgovoran je način života i ishrane koza. Kozama treba obezbediti prirodni prostor “bez stresa“ i prirodnu hranu.

Book your break

 • 1

  Check Availability

 • 2

  Choose Room

 • 3

  Make A Reservation

 • 4

  Confirmation

Book A Room