Dan proleća 20 mart 2021 g.

 Svetski dan zaštite šuma, 21 mart,

 Svetski dan zaštite voda, 22 mart

Prirodnjaci su ove godine uspeli da se organizuju i da obeleže ova tri značajna datuma. Prošle godine, 17 marta, vlada je uvela vanredno stanje, te nismo uspeli da organizujemo skup. U skladu sa merama vlade skupilo se oko 50 tak učesnika oko 10 časova na Malom Petrovom Salašu.

Prisutne je pozdravio Petar Rašeta, domaćin salaša i predsednik Udruženja. Otvorio je izložbu vezanu za Šumu Junaković.

Izloženi su osnovni izvodi iz Odluka SO Apatin vezanih za način upravljanja i staranja ovim zaštićenim spomenikom prirode.

Ali i fotografije koje ukazuju kako se stara o ovom području, o našoj lepotici, za nas Park šumi Junaković.

Pokušali smo da ukažemo da je Hrast lužnjak, kralj ove šume, ugrožen i da ova šuma stari, a hrast lužnjak se gubi medju mnogobrojnim INVAZIVNIM VRSTAMA.

Ostavimo ovaj problem za kasnije. Oko 10,30 časova kulinari kulinarske radionice su počeli da pripremaju kuvani kiseli kupus. Autor recepta Petar Rašeta, kuvar Rodić Dragan i njegovi pomoćnici Pero i Nikola su se dali na posao.

Ako želite da saznate nešto više o ovom specijalitetu pritisnite OVDE.

U očekivanju ručka i Tribine na otvorenom krenuli smo, po običaju, u jednu lepu šetnju predivnim uredjenim stazama šume Junaković. Snimatelj TV Apatin, Mato, nas je pratio u stopu.

Posle šetnje vratili smo se da učestvujemo na Tribini na otvorenom sa Temom: Zaštita šume Junaković.

Pošto se JP Vojvodinašume nije odazvalo našoj molbi da uputi UVODNIČARA  za ovu temu, uvodno slovo je održao Petar Rašeta. U uvodnom delu je istakao podatke o odlukama koje je SO Apatin donosila vezano za ovu šumu. Pohvalio je odbornike SO Apatin koji su prvo 1983 godine doneli Rešenje, a zatim 2005 godine i Odluku kojom se preciziraju značajne odredbe vezane za upravljanjem ovim zaštićenim dobrom. Naime, 1983 godine SO Apatin je proglasila šumu Junaković “PARK ŠUMOM“, a 2005 godine SPOMENIKOM PRIRODE. Za staratelja je izabrano JP “Vojvodinašume“, ŠU Sombor.

Dve su bitne stvari naglašene u ovim Odlukama:

PRVO

šumu prilagoditi gradjanima Apatina

DRUGO

preduzeti sve potrebne mere da se HRAST LUŽNJAK zaštiti i obnovi prirodnim putem (pročitajte ovaj tekst).

Međutim, svima nama, posle šetnje šumom, je bilo jasno da tu nešto nije u redu. Stvarnost na terenu nam je ukazala da se veoma malo ili skoro ništa nije uradilo u skladu sa Odlukom odbornika SO Apatin.

Zbog toga je zaključeno da se sa ove tribine uputi dopis SO Apatin sa zahtevom da se na jednoj od sednica SO Apatin analizira sprovodjenje ove Odluke. Na našu žalost ni predstavnici opštine Apatin nisu prisustvovali ovom skupu iako su bili uredno pozvani.

I posle svega RUČAK i druženje.

Book your break

 • 1

  Check Availability

 • 2

  Choose Room

 • 3

  Make A Reservation

 • 4

  Confirmation

Book A Room