BORBA ZA ŠUMU JUNAKOVIĆ

istorija događanja

PROSTO NEVEROVATNO. Niko nije mogao da očekuje da će se odjednom sve uzburkati kada je sa Tribine na otvorenom pokrenuta gradjanska inicijativa da se analizira Zaštita Spomenika prirode “Šuma Junaković“ u Apatinu. Tema na tribini je bila zaštita šume Junaković.

Da li je  slučajno ili ne, ali već 30 marta je v.d. direktora Specijalne bolnice “Banja Junaković“  dr Dragana Mrđenov uputila dopis prirodnjačkom centru, odnosno meni kao predsedniku Udruženja u kome me “zamoljava“ da ne koristimo “Žikino brdo“ i prostor oko Specijalne bolnice za izlete  sa “našim grupama“. Razlog je navodno “NEBEZBEDNO ŽIKINO BRDO“.

Prosto neverovatno, ali istinito je i to da je ona nakon mog odgovora mene prijavila policija, jer joj ja navodno u tom dopisu pretim, tako da je policija dolazila kod mene da izvrši informativni razgovor sa mnom.

Kako se u savremenom žargonu kaže PROSTO NE MOGU DA VERUJEM DA MI SE TO DEŠAVA.

Ponovo usmeravam Vašu pažnju na sva dopisivanja koja su izazvala ovakvu pažnju, pa Vi procenite da li smo mi imali loše namere i da li sam ja nekome pretio.

HVALA

Dana 06 aprila v.d.direktorica banje Junaković je naložila skidanje svig oznaka i sigurnosnih kanapa na pešačkim stazama oko banje i na “Žikinom brdu“. Radnici banje su isti dan naredbu i izvršili.

Nakon skidanja  sigurnosnih kanapa na pešačkim stazama na “Žikinom brdu“  staza za penjanje koja je bila bezbedna sada je postala nebezbedna.

Želeći da smirim tenzije direktorici banje sam uputio sledeću ponudu za saradnju.

Odgovor još nisam dobio.

U međuvremenu sam uputio dopis ekoinspekcije na uočenu pojavu isticanja fekalija u kanal.

Negde u isto vreme Vojvodinašume su uputili svima dopis kao odgovor na građansku inicijativu.

Naravno, morao sam da reagujem na neistine i neargumente u dopisu. Posalao sam svima odgovor.

Samo u roku od nekoliko dana od rušenja oznaka od strane banje Junaković, kao da je dogovoreno Vojvodinašume su uzorale sve staze kojima su deca šetala. Staze su sada bile neupotrebljive. Odmah sam im uputio dopis sa molbom da poravnaju-povaljaju te staze i da smirimo tenzije.

Na fejsbuku je otvorena grupa za ZAŠTITU ŠUME JUNAKOVIĆ. Pridružite se.

Pošto predstavnic Pokrajinskog Zavoda do sada nisu odgovorili na našu Inicijativu uputio sam im zahtev u ime Prirodnjačkog centra za vanredni inspekciju u Šumi Junaković.

Dana 05 maja sam dobio odgovor od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Zadovoljan sam odgovorom, jer nam je u njemu obećano da će nadzora biti i da ćemo o rezultatu biti obavešteni. Ipak ću im poslati još dokaza vezanih za neodgovorno ponašanje STARATELJA prema ovoj šumi.

 

NAJNOVIJA INFORMACIJA 

08 april 2021

Kada sam juče ujutro dolazio na salaš i prilazio ulasku na put za šumu primetio sam da nema table koja označava Prirodnjački centar, ali ni putkoza koji je upućivao na kontrolne tačke na stazama. Nisam mogao da verujem svojim očima. Zar je moguće da se to nama dešava, da postoji osoba kojoj smetaju prirodnjačke aktivnosti, da joj smetaju deca, da joj smetaju njeni gosti, da joj smetaju komšije i………

Pa, ta tabla nema veze sa ''nestabilnošću Žikinog brda'', nalazi na ulasku u šumu. Pojma nemam da li je na ''njenoj teritoriji'' tj katastarskoj parceli. Pa ko to da zna?

Vidite na fotografijama, nekad i sad.

Još nešto. Kakva je diskriminacija skidati jedne table, a ostaviti druge koje takođe leže na ''njenoj parceli'' (vojvodinašume).

Od danas, 08 aprila više nemamo ni prohodnih pešačkih staza. JP ''Vojvodinašume'' se potrudilo da sve pešačke staze 'iztanjira'', tj ''izore'' i napravi ih neprohodnim za pešake. Čudo neviđeno. Šta smo skrivili?

Na fotografijama: NEKAD I SAD

EKOLOŠKA OPASNOST

Članovi prirodnjačkog centra su u nekoliko navrata u okviru svoji redovnih aktivnosti duž kanala koji polazi od banje Junaković i vodi ka Malom Petrovo Salašu primetili da se na jednom čudnom ispustu u kanal uliva tečnost neugodnog mirisa, mirisa fekalija.

Odlučio sam, kao Predsednik Udruženja da o tome obavestim i Eko inspekciju.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ

Хајка на Мали Петров Салаш се наставља. После предивно организованог скупа ОСМАКА из основне школе Жарко Зрењанин на ливади пре салаша в.д. директорица бање Јунаковић је ЗАТВОРИЛА ПУТ кроз шуму.

Просто невероватно. Шта се ов дешава. Јуче сам реаговао и упутио допис свим општинарима

https://malipetrovsalas.org/wp-content/uploads/2017/10/Dopsi-opstinskim-organima-vezano-za-put-210621.pdf

а данас и в. д. директорици бање Јунаковић

https://malipetrovsalas.org/wp-content/uploads/2017/10/Dopis-banji-od-220621.pdf

Процените сами.

Book your break

 • 1

  Check Availability

 • 2

  Choose Room

 • 3

  Make A Reservation

 • 4

  Confirmation

Book A Room